Asociaţia Down Oradea România (A.D.O.R.)

Finalul proiectului Special Olympics of lifeDupă un an in care am muncit , dar ne-am si distrat, am ajuns la finalul proiectului Special Olympics of Life desfăşurat pe perioada ianuarie-decembrie 2009 la Asociaţia Down Oradea şi în cadrul căruia actori principali au fost tinerii cu Sindrom Down din cadrul Centrului de zi Iedera.

Proiectul a fost unul special deoarece tinerii nu doar au beneficiat ci s-au şi implicat direct in organizarea activitatilor din cadrul proiectului.
Câteva din realizările acestui proiect sunt:
-sustinerea activitatii atelierul de lumanari, margele, lucru manual
-constructia paginii web a Asociatiei Down Oradea www.downoradea.ro
-actiuni de strângere de fonduri prin expozitii cu vanzare cu obiectele realizate in ateliere in mai multe licee, scoli si institutii din Oradea
- tinerii au avut ore de sport, dans, inot, gospodarie, gradinarit si au participat la concursuri sportive si artistice
- au participat la organizarea evenimentelor cu ocazia Zilei mondiale a Sindromului Down, Concursul de vopsit tricouri, Gala Dansului ADOR 2009, Gătesc pentru părinţii mei, Concurs de înot.

-au interactionat cu voluntarii Serviciului European de Voluntariat, cu studenti in practica, voluntari, elevi din Oradea si Tinca

Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în acţiune, în cadrul acţiunii 1.2. Iniţiative ale tinerilor.

Mulţumim tuturor celor care s-au implicat în acest proiect şi au susţinut iniţiativa acestor tineri care au reuşit prin munca lor să realizeze lucruri minunate.

Echipa de proiect.

Serbarea de Crăciun 2009Serbarea anuală de Crăciun este deja o tradiţie la Asociaţia Down Oradea. Cu aceast prilej se pregatesc din donatii si sponsorizari pachete pentru beneficiarii Asociatiei, atât pentru cei din Oradea cât si pentru cei din judetul Bihor.
Cu această ocazie specială tinerii asociatiei, din cadrul Centrului de Zi Iedera au pregatit un scurt spectacol de colinde si obiceiuri traditionale de iarna (Capra si Ursul), indrumati de D-na prof. Nela Axinte care activeaza ca si voluntar in cadrul asociatiei noastre.
Dupa acest moment artistic, tinerii i-au primit la rândul lor pe colindătorii de la Liceul Teologic Emanuel.
A urmat şi un moment in care copiii au putut să-i spună poezii si cântece lui Mos Crăciun.
Inainte ca beneficiarii sa primeasca pachetele de la Moşu, s-a servit si o masa cu sandvisuri, suc şi prăjituri.
Anul acesta s-au pregatit cu ajutorul sponsorilor peste 100 de pachete pentru beneficiarii Asociaţiei Down din Oradea şi din judeţ.
Dorim să mulţumim pe această cale celor care prin bunăvoinţa lor le-au făcut o bucurie beneficiarilor noştri: Fundaţiei Safir, Fundaţiei Caritas Catholoica, Fundaţiei Comunia, Fundaţiei Instruit, ECDL Roamania, Selgros Cash&Carry, Brutăria Ramonel, Cofetăria Scala, Lithinia, Zahărul, Romanbag.
Mulţumim în mod special studenţilor de la Kinetoterapie pentru bunătatea şi devotamentul lor; ei s-au dovedit a fi adevăraţi prieteni ai tinerilor.
Mulţumim de asemenea studenţilor de la ASCOR şi voluntarilor care sunt alături de noi zi de zi.

Dans si voie bună la Gala Dansului ADOR

Impresii de la Gala DansuluiJoi 19.11.2009 a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea a treia editie a Galei Dansului, organizată anul acesta în cadrul proiectului Olimpiada specială a vieţii finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret in actiune.
Organizatorii-tinerii de la ADOR-s-au pregatit intens pentru a face o impresie buna participantilor si invitatilor lor.
Au pregatit 5 dansuri: aerobic, vals, polka, horă si un dans surpriză, personalizat in care fiecare a dansat pe un fragment din melodia preferată.
Alături de ei au mai evoluat pe scenă invitaţi de la CSEI Nr. 1 şi 3, Casa Max, Liceul N. Jiga Tinca, Asociaţia Surzilor Oradea, Şcoala cu cls. I-VIII Avram Iancu, Liceul de artă Francisc Hubic şi Academia de dans ArsNova.
In pauzele dintre dansuri s-au extras biletele de tombola la care participanţii au câştigat lumânări şi mărgele confecţionate de tinerii cu Sindrom Down, jucării, doua mingi de baschet iar ca premiu special un MP4 Player.
Finalul galei a fost unul special, invitaţii au primit diplome şi ceva dulce, iar instituţia din care provin a primit o statueta cu dansatori.
Gala dansului a fost un succes, participanţii aşteptând cu nerăbdare ediţia de anul acesta.
Reuşita se datorează şi colaboratorilor noştri Teatrul de Stat Oradea, Teatrul pentru copii şi tineret Arcadia, Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea, Universitatea Oradea, ASCO, Celestica Oradea cărora le mulţumim pentru sprijinul acordat.

Gala Dansului 2009


Tinerii de la Asociaţia Down Oradea se pregătesc intens pentru spectacolul Gala Dansului ADOR, ce se va desfăşura Joi, 19.11.2009, la Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea, începând cu ora 14.30.
Tinerii de la ADOR, fac repetiţii zilnic, pentru a le face o impresie buna invitaţilor. Alături de ei la acest spectacol vor participa elevi de la CSEI Nr,1,2,3, Casa Max, iar ca invitaţi speciali Şcoala de Arte Francisc Hubic Oradea, Şcoala de Dans Ars Nova, Şcoala Avram Iancu Oradea şi Asociaţia Surzilor Oradea.
Anul acesta Gala Dansului se desfăşoara în cadrul proiectului Special Olympics of Life, finanţat de Comisia Europeană, prin programul Tineret în acţiune, acţiunea 1.2 Iniţiative ale tinerilor.
În cadrul aceluiaş proiect, în pauzele dintre dansuri se va organiza o tombola cu obiectele confecţionate de tinerii cu Sindrom Down în atelirele de terapie ocupaţională.
Preţul unui bilet la tombolă este de 5 lei, iar banii adunaţi vor fi folosiţi în totalitate pentru susţinerea activităţii Centrului de Zi. Biletele vor fi puse în vânzare înainte de începerea spectacolului.

Concurs de înot


Joi 05.11. 2009 , 10 tineri de la Asociatia Down Oradea au participat la un concurs de inot organizat la finalul celor 10 ore de curs la care au participat timp de doua luni indrumati , de antrenoarea Madău Cristina .
Orele de inot au fost organizate in cadrul proiectului Special Olympics of life (Olimpiada speciala a vietii), proiect desfasurat anul acesta, la Asociatia Down Oradea si in cadrul caruia tinerii cu Sindromul Down, mai pregatesc peste două săptămâni un spectacol Gala Dansului si mai multe expoziţii cu obiectele confectionate in cadrul atelierelor de lucru.
La concursul de inot organizat astazi cu ocazia inchiderii festive a cursului, tinerii au primit diplome, medalii, mingi, dulciuri si au sarbatorit alaturi de colegii lor de la Centrul de Zi Iedera.
Proiectul Special Olympics of Life este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in actiune.
Organizarea cursului de inot a fost un succes tinerii si parintii lor exprimandu-si dorinta de a participa in continuare la orele de inot.

O zi speciala la Asociatia Down OradeaTinerii cu Sindromul Down de la Asociatia Down Oradea au organizat joi, 24.09.2009 o zi speciala, pentru ei si pentru invitatii lor, un grup de copii aflati in plasament, elevi ai Liceului Teoretic N Jiga, comuna Tinca Judetul Bihor.
Au desfasurat impreuna jocuri distractive, iar atractia zilei a fost concursul de vopsit tricouri. Ei au fost ajutati de voluntarii Serviciului European de Voluntariat.
Actiunea este speciala deoarece tinerii cu Sindromul Down s-au implicat direct in planificarea si organizarea acestui eveniment care face parte din proiectul Special Olympics of Life, implementat de Asociatia Down Oradea in cursul acestui an, proiect finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in actiune.

Grup de suport pentru parintii copiilor cu Sindromul Down mai mici de 4 ani


Invitam parintii copiilor cu Sindromul Down cu varsta cuprinsa intre 0 si 4 ani sa participe la intalnirile grupului de suport pentru aceasta categorie de varsta in ultima marti a fiecarei luni, la sediul Asociatiei din Piata 1 Decembrie (cresa)etaj 1, incepand cu ora 16.00.

Prima intalnire va avea loc marti 29 Septembrie ora 16.00 si va avea ca invitati un specialist in recuperare, un medic genetician, un logoped si un psiholog.
Aceste intalniri au ca scop comunicarea dintre parintii care se confrunta cu dificultati, intrebari, temeri comune si care -credem noi-impreuna ar reusi mai usor sa isi stabilesca un plan de actiune in ceea ce priveste interventia timpurie, recuperarea, educatia copilului lor cu Sindromul Down