Asociaţia Down Oradea România (A.D.O.R.)

Povesti nespuse


In data de 25.06.2016, Fundatia Comunitara Oradea a organizat un eveniment sportiv de inot Swimathon Oradea 2016 , unde Asociatia Down a participat cu un proiect Povesti nespuse , proiect ce vine in sprijinul copiilor, tinerilor si adultilor cu sindrom Down si alte dizabilitati intelectuale . Acest proiect consta in oferirea de terapii logopedice tuturor beneficiarilor ce prezinta deficiente de limbaj. Se stie ca exprimarea gandurilor , sentimentelor si emotiilor se face cu ajutorul vorbirii. Deficientele de limbaj se pot ameliora cu ajutorul terapiilor logopedice specifice nevoilor fiecarui beneficiar. Aceste terapii se intind pe parcursul mai multor ani de zile si necesita un efort substantial atat din partea beneficiarului cat si din partea terapeutului. Terapiile logopedice sunt recomandate a fi incepute de la varste fragede in cadrul interventiei timpurii si continuate mai apoi o perioada indelungata.
Au fost doua echipe de inotatori care au inotat pentru cauza noastra. Proiectul a avut ca obiectiv angajarea unui psihopedagog/logoped care sa ofere copiilor, tinerilor si adultilor cu sindrom Down terapiile de care au nevoie.
De ce Povesti nespuseă In lipsa unor terapii specifice oferite persoanelor cu nevoi speciale- copii ,tineri si adulti, exista posibilitatea ca multe sentimente , ganduri, trairi si povesti de viata cotidiana sa ramana nespuse.

Proiectul Cină la Restaurantul Egalitas


Acest proiectul este o propunere a Fundaţiei Posticum catre Asociatia Down Oradea Romania, in care sase tineri cu sindrom Down si alte dizabilitati intelectuale din Oradea au avut posibilitatea de a descoperii arta prepararii si servirii unei cine. Cei sase tineri sunt: Ioana Ciobanu, Barta Szabolcs, Rita Roman, Ramona Bejan, George Hanga si Emil Pirtea, din cadrul Centrului de Zi al Asociaţiei Down Oradea România. Nu dorim sa va facem pofta, insa preparatele pregatite de ei au fost delicioase: saratele, supa de conopida, ceafa umpluta - cartofi umpluti cu bacon si ceapa - salata mixta, precum si papanasi cu dulceata si smantana.
In toamna acestui an, vom implini doi ani de cand suntem implicati in acest minunat proiect. In tot acest timp, tinerii au invatat sa pregateasca, sa prepare si sa serveasca cina. Daca la inceput au intampinat unele dificultati in pregatirea si prepararea meniului, pe parcurs au inteles ce trebuie sa faca si au ajuns sa ne surprinda.
Egalitas este un restaurant temporar organizat in complexul Posticum, in care tinerii cu dizabilitati, coordonati de personal calificat, participa activ la pregatirea mancarii si la servirea mesei pentru cei prezenti.

Sarbatorirea zilei Mondiale a Sindromului Down


In data de 17.03.2016 am sarbatorit Ziua Mondiala a Sindromului Down. De fiecare data incercam sa organizam in aceasta zi un eveniment cultural-artistic si/sau sportiv. In acest an am organizat un Concurs sportiv. Acest concurs a ajuns la editia a-XI-a.
Tinerii de la Centrul de Zi Iedera al Asociatiei Down Oradea, copiii si elevii cu Sindrom Down din familii, gradinite si scoli din Oradea si judet au sarbatorit alaturi de invitatii nostri de la: SOS Autism Bihor, DGASPC Bihor, Asociatia Alsterdorf , Fundatia Scleroza Multipla Bihor, Centrul de Recuperare Bratca Asociatia Filantropia Oradea, ADL Bihor.
La Ziua Mondiala au participat 110 de sportivi cu diverse dizabilitati.
In derularea evenimentului și-au adus aportul un numar de peste 62 de voluntari: studenti de la Universitatea din Oradea Facultatea de Geografie, Turism si Sport, Departamentul de Educatie Fizica, Sport si Kinetoterapie etc.
Ne-au sprijinit material si financiar: Liceul Don Orione (sala cu toate dotarile sportive aferente), SC. Dor Bob PROD S.R.L, Asociatia d`Apetresi.
Alaturi de noi am avut si personalitati precum: d-na Biro Rozalia si d-na Director General al ASCO, Arina Mos.

Asociatia Down impreuna cu Asociatia Sanatatea Ta Adevar si Caritate


In data de 01.03.2016 patru tineri din cadrul Centrului de Zi Iedera insotiti de un voluntar si de domnul Panciu Marius, psiholog au fost la Spitalul Judetean Oradea si la Spitalul Gavril Curteanu Oradea unde au impartit martisoare doamnelor si domnisoarelor cu ocazia zilei de 1 Martie. Acest proiect a fost derulat impreuna cu doamna Camelia Pascui, presedinte al Asociatiei Sanatatea Ta Adevar si Caritate.

Ziua Martisorului, Ziua Down


In data de 25.02.2016 s-a organizat Ziua Martisorului - Ziua Down de Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai, eveniment special a carei organizare a ajuns deja la o traditie cu vechime intre cele doua institutii. In cadrul acestei zile cu ocazia apropierii Martisorului Biblioteca Judeteana a organizat un vernisaj , o expozitie cu vanzare a produselor realizate de tinerii Centrului de zi ai Asociatiei Down din Oradea. Centru de informare comunitara a bibliotecii din Oradea, reprezentata de doamna Luminita Moga si colegii acesteia, au acordat premii tinerilor pentru maiestria dovedita in realizarea martisoarelor. Asocitia Down Oradea a acordat diploma aniversara sarbatoriri a celor 25 de ani de existenta a Asociatiei Down Oradea intregii echipe de la CIC, precum si institutiei Biblioteca judeteana.